Een omstreden digitale munt wordt almaar populairder onder cryptobeleggers.
De handel in tether (USDT) is de afgelopen maanden flink toegenomen, signaleert de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley in een nieuw rapport.
Tether is een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Omdat het bedrijf voor elke token die is uitgegeven altijd eenzelfde waarde in dollars in kas houdt, wordt gegarandeerd dat de tether altijd hetzelfde waard is als een dollar.
Dit moet een stabielere digitale munt opleveren waar mensen op terug kunnen vallen bij het handelen in andere cryptocoins. De wilde koersschommelingen van de bitcoin worden zo vermeden, maar de tether biedt wel alle voordelen van een cryptomunt die is gebouwd op de blockchaintechnologie.
Sinds begin dit jaar is de handel tussen tether en bitcoin behoorlijk gestegen, aldus Morgan Stanley. Dat heeft alles te maken met de koers van de bitcoin, die allesbehalve stabiel was en op sommige dagen honderden dollars in waarde kelderde.
"Tijdens de meest recente bear market (waarin het marktsentiment overwegend negatief is, red.) heeft tether een groter aandeel van het handelsvolume opgeëist", aldus de zakenbank.
Morgan Stanley, dat voor het rapport gegevens heeft verzameld van meer dan 350 handelsplatforms, schat dat in maart 14,2 procent van alle bitcointransacties in tether werd gedaan, tegenover slechts 1 procent in oktober 2017.
"De handel in tether neemt toe als de volatiliteit van de bitcoin toeneemt", zegt Stephen Kade van TrueUSD, een concurrent van tether, tegen Business Insider.
Ophef rond tether
Toch is tether niet onomstreden. In november werd bekend dat hackers erin zijn geslaagd om voor 31 miljoen dollar aan tether-tokens buit te maken. Na de aanval staken geruchten de kop op dat het bedrijf Tether, dat gelieerd is aan de cryptoruilbeurs Bitfinex, grote problemen heeft met betalingen.
Die geruchten kwamen met name van iemand die online het pseudoniem Bitfinex’ed gebruikt. In verschillende uitvoerige stukken op Medium claimt hij of zij dat Bitfinex tether-tokens uit het niets creëert en die gebruikt om bitcoin te kopen om de prijs op te drijven.
Persbureau Bloomberg liet in december critici aan het woord die beweren dat het bedrijf achter tether niet voldoende dollars in kas heeft om alle uitgegeven tokens te dekken. “Een van de mysteries in de huidige cryptomarkt is het volgende: bestaat 814 miljoen dollar aan tether-tokens wel echt?”, vroeg Bloomberg zich af.
Dat beaamt Kade van TrueUSD: "Ze hebben nog steeds niet aangetoond dat ze daadwerkelijk de dollars in kas hebben."
Grotere rol voor tether
Toch hebben twee ruilbeurzen, Binance en OKEx, eind vorig jaar tether toegevoegd. "Beide handelsplatforms accepteren geen betaling in fiatgeld. Dus als de bitcoin andere cryptomunten naar beneden meesleurt, zoeken handelaren hun toevlucht in tether, die stabiel is door de koppeling met de dollar", aldus Morgan Stanley.
"In de huidige markt voorzie ik dat tether een grotere rol gaat spelen", zegt een cryptokenner tegen Business Insider.